Kalça Artroskopisi Nedir?
Kalça artroskopisi kalçanın kamera ile görüntülenip tespit edilen problemlerin bir takım özel aletlerle tedavi edildiği bir cerrahi yöntemdir.
Kalça Artroskopisi Kimlere Yapılır ?
Kalça artroskopisinin en sık kullanım alanlarından biri Femoroasetabuler Sıkışma Sendromu olarak tanımlanan gerek femur başı olarak tanımlanan kalça kemiğinin baş kısmında ( cam tipi sıkışma ) gerek femur başının yerleştiği yuva olan asetabulumda ( pincer tip sıkışma ) gerekse de her iki yerde birden görülen (miks tip) ekstra kemik oluşumlarıdır. Ekstra kemik oluşumları zaman içinde labrum denen yapıda oluşabilecek yırtığa, kıkırdaklarda oluşacak aşınmalara bağlı eklemde kireçlenmeye (osteoartrit)kadar gidecek bir patoloji süreci başlatabilir.
Kalçadaki önemli yumuşak doku yapılarından biri olan labrum yırtığı diğer bir kalça artroskopisi endikasyonudur.
Atlayan kalça sendromu ( snapping hip sendrom) , Sinovit, kalçada yerleşen serbest cisimler, kalça enfeksiyonu, tendon yaralanmaları, subsipine sıkışma olarak tanımlanan patolojiler kalça artroskopisi ile tedavi edilebilecek patolojilerdir.
Kalça artroskopisi sonrası hastalar ne zaman ayağa kalkar ?
Kalça artroskopisi sonrası hastalar ameliyat sonrası ayağa kalkar , yapılan işleme göre 1-4 hafta arasında kalçasına yük vermemesi gerekebilir
Kalça artroskopisi sonrası hasta kaç günde iyileşir?
Yapılan işleme bağlı olarak kalça artroskopisi sonrası iyileşme süreci ortalama 6-12 hafta sürer
Kalça artroskopisi; kalça eklemi ve çevresindeki rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Kalça artroskopisi de diğer eklemlere yapılan artroskopi uygulamaları gibi ince kesilerden yapılır. Ancak kalça artroskopisinde traksiyon masası ve skopi gibi yardımcıların da kullanılması gerekir. Çünkü kalça eklemi diğer eklemler gibi yüzeye yakın değildir. Bu nedenle uygulama alanında uzmanlık ve deneyim gerektirir.
Kalça artroskopisinden sonra, eklemin sağlıklı bir şekilde iyileşebilmesi için fizik tedavi süreci de gerekmektedir. Yazımızın devamında kalça artroskopisi hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. kalça artroskopisi için ise Prof. Dr. Ertuğrul Akşahinİn kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Kalça artroskopisi de diğer artroskopik cerrahi işlemler gibi kapalı yöntemle yapılan bir işlemdir. Açık ameliyata göre erken iyileşme avantajı sunar. Hastanede kalış ve kişinin günlük yaşama dönüş süresi de daha kısadır. Kalça artroskopisinde “artroskop” adı verilen, özel kameralar kullanılır. Bu kameralar yardımıyla eklem içerisi detaylı olarak incelenir. Bir yandan da cerrahi işlem yapılabilir.
Artroskopi, özellikle MR ile tespit edilemeyen kalça ağrılarının tanısında altın standart kabul edilen bir yöntemdir. Bununla birlikte başta “femoroasetabuler sıkışma sendromu” denilen kalça rahatsızlığının tedavisinde kullanılır. Kalça artroskopisi;
Kalça ekleminde, dizdeki menisküse benzer C şeklinde bir yapı bulunur. Bu yapı, labrum olarak adlandırılır. Labrum kalça ekleminde conta görevi görür. Femur başının küre şeklinde olmaması ya da asetabulumun normalden daha derin olması durumunda bu işlev yerine getirilemez. İşte femoroasetabüler sıkışma sendromu , asetabulum ve femur kemiklerinin anotomisinin normalden daha farklı olması ve iki kemik arasında bir kısışma belirtisi olması nedeniyle olur Bu nedenle kalça eklemindeki yük labruma biner. Bu da komşu kıkırdaklar kireçlenmeye yol açar ve kalça ekleminde kireçlenme sürecini başlatır.
Kalça artroskopisinde de diğer artroskopi uygulamaları gibi küçük kesiler kullanılır. Ancak kalça eklemi mesafesinin rahat bir şekilde açılması için traksiyon masası ve skopi de kullanılır. Hastalarımız öncelikle traksiyon masasına alınır. Sonrasında bacağa kontrollü çekme uygulanır. Skopi adı verilen ekranda cerrahi süreç takip edilir. Artroskop, eklem içerisini görüntülerken yardımcı birkaç delikten de cerrahi müdahale yapılabilir.
Kalça artroskopisinden sonra hemen bacağın üzerine basılması tavsiye edilmez. Bölgenin enfeksiyon kapmaması ve sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için cerrahi sonrası bakım süreci önemlidir. Kalça artroskopisinden sonra hastalarımız birkaç gün hastanede tutulur. Birkaç hafta boyunca, bacak üzerine yük vermeden istirahat edilmesi gerekir. Kıkırdak müdahalesi de olan hastalarda bu süre uzayabilmektedir. Hastanın yürümesi gereken durumlarda, 2 – 3 hafta boyunca koltuk değneklerinden yardım alınabilir. Doktorun tavsiyesi ve yönlendirmeleri ile fizik tedavi sürecine başlanır. Fizik tedavi sürecinde doğru yaklaşım sayesinde iyileşme süreci oldukça sağlıklı bir şekilde geçirilebilir.
Kalça artroskopisi, kalça eklemindeki birçok hastalığın tanı ve tedavi sürecinde oldukça önemli rol oynar. Artroskopik cerrahi sayesinde büyük kesiler olmadan da ekleme ulaşmak mümkündür. Bu da hasta için daha kısa iyileşme süreci anlamına gelir. Tanı ve tedavinin aynı anda yapılmasını sağladığı için de avantajlı bir uygulamadır. kalça artroskopisi hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi arayabilir; Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin’den randevu alabilirsiniz.
Söğütözü Cad. Koç Kuleleri A Blok Kat:8 No:27 Söğütözü Çankaya/İstanbul
0532 559 42 52
info@drertugrulaksahin.com
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.